Prezident Turčynov zvolal mimoriadne zasadanie bezpečnostnej rady

01.03.2014 Celý región

Kyjev 1. marca (TASR) - Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov zvolal dnes mimoriadne zasadanie Rady národnej bezpečnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rozhodnutie o mimoriadnom zasadnutí šéfov bezpečnostného kabinetu prišlo po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin požiadal hornú komoru parlamentu - Radu federácie - o súhlas s použitím sily na ukrajinskom polostrove Krym.

Turčynov podpísal dnes aj dekrét, ktorým označil menovanie nového proruského premiéra autonómnej republiky na ukrajinskom polostrove Krym Sergeja Aksenova za ilegálne.

V Charkove, Donecku a Odese vypukli proruské demonštrácie

Proruské demonštrácie vypukli dnes vo väčších mestách na východe a juhu Ukrajiny po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin požiadal hornú komoru parlamentu o povolenie použiť vojenskú silu v záujme ochrany Rusov na ukrajinskom polostrove Krym. Informovala o tom agentúra AP.

Demonštranti vztýčili dnes ruskú vlajku na budove mestskej radnice v Charkove po vyostrení potýčok medzi proruskými aktivistami a stúpencami novej ukrajinskej vlády, ktorí sa snažili budovu strážiť. Demonštrantom sa podarilo do budovy vniknúť a ruskú vlajku vyvesili cez jedno z rozbitých okien na jej hornom poschodí.

Okrem Charkova hlásili vypuknutie proruských demonštrácií aj v mestách Doneck a Odesa. Vo všetkých troch mestách je rozsiahla ruská komunita, pripomína AP.

Ruskí vojaci postupne zaberajú letiská a vojenské zariadenia na Kryme

Proruské úrady na ukrajinskom Kryme a ruská Čiernomorská flotila sa dohodli, že budú spoločne strážiť budovy na polostrove. Informovala o tom dnes ruská tlačová agentúra RIA Novosti, ktorá citovala tlačové stredisko flotily. Tá má základňu v krymskom prístavnom meste Sevastopol.

Ruské sily obsadili napríklad aj vojenské letisko v meste Kirovskoje na východe Krymu. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru Interfax, ktorá citovala dnešné vyjadrenie zdroja z ukrajinskej armády.

Letisko, nachádzajúce sa v Kirovskom, sa využíva väčšinou pre vojenské transportné lietadlá.

Ruskí vojaci podľa ukrajinských vojenských zdrojov obsadili už v piatok vojenské letisko Belbek neďaleko mesta Sevastopol a zabrali aj medzinárodné letisko v krymskej metropole Simferopol.

Medzinárodné letisko v Simferopole dnes oznámilo, že jeho vzdušný priestor je uzatvorený a že nepovoľuje žiadne prichádzajúce ani odchádzajúce lety.

"Vzhľadom na obmedzenia vo vzdušnom priestor letisko dočasne pozastavuje lety," uviedlo letisko v písomnom oznámení.

Ruské vojenské sily sa snažia dnes ovládnuť na západe Krymu aj veliteľské stanovište protivzdušnej obrany, napísala agentúra Interfax odvolávajúc sa na ukrajinské armádne zdroje. Dodala, že približne 20 mužov sa ho údajne pokúša obsadiť. Interfax sa nezmienil o zrážkach ani o obetiach, ale napísal, že tam prebiehajú rokovania.

Rada federácie povolila použitie vojenskej sily na území Ukrajiny

Horná komora ruského parlamentu veľkou väčšinou schválila dnes žiadosť prezidenta Vladimira Putina o použitie vojenskej sily na území Ukrajiny. Informovali o tom svetové tlačové agentúry s odvolaním sa na ruské médiá.

O Putinovej žiadosti, adresovanej Rade federácie, predtým vo vyhlásení informoval Kremeľ. "V súvislosti s mimoriadnou situáciou na Ukrajine, s hrozbou pre životy občanov Ruskej federácie, našich krajanov a príslušníkov ozbrojených síl Ruskej federácie na ukrajinskom území (Autonómnej republiky Krym)... odovzdávam návrh na použitie ozbrojených síl Ruskej federácie na území Ukrajiny do normalizácie socio-politickej situácie v tejto krajine," uvádzalo sa vo vyhlásení.

Rada federácie zároveň oznámila, že rozhodnutie prijala s okamžitou platnosťou, pripomína agentúra Reuters.

Plavidlá pohraničnej stráže sú v stave pohotovosti, opúšťajú prístav

Plavidlá ukrajinskej pohraničnej stráže na polostrove Krym boli dnes takisto uvedené do stavu bojovej pohotovosti a začali opúšťať základňu, aby zabránili ovládnutiu vojenských základní a lodí. Informovala o tom ruská tlačová agentúra Interfax, ktorá citovala pohraničnú stráž.

Jej predstaviteľ Serhij Astachov uviedol, že na splnenie cieľa sa uplatnia "všetky zákonné opatrenia".

Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Ukrajina dnes obvinila Rusko z vyslania 6000 ďalších vojakov na Krym a uviedla svoju armádu v oblasti do stavu vysokej pohotovosti, pretože polostrov sa zrejme vymaňuje spod kontroly Kyjeva.

Tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že proruskí predstavitelia na Kryme, kde žije prevažne ruské obyvateľstvo, a tamojšia ruská Čiernomorská flotila sa dohodli na strážení dôležitých budov. Krymský regionálny premiér Sergej Aksionov oznámil, že posádky flotily už boli rozmiestnené.

Hlavné civilné letisko polostrova v Simferopole oznámilo, že uzatvorilo svoj vzdušný priestor. Rusko obvinilo ozbrojených mužov podporovaných Kyjevom z útokov na budovu ministerstva vnútra v Simferopole a z toho, že počas "zákernej provokácie" zranili pracovníkov.

Po zosadení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča minulý víkend sa Krym rýchlo stal jadrom krízy, pričom z nej môže vyplynúť pre celý región celá škála rizík. Pre mnohých Rusov má Krym a jeho "hrdinské mesto" zo sovietskych čias Sevastopol, ktoré bolo v druhej svetovej vojne obliehané nacistami, veľkú citovú hodnotu.

Pre Ukrajinu, nezávislú od Ruska po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, by bola strata Krymu obrovským úderom - navyše v období ekonomickej krízy.

"Krym je v podstate takmer odrezaný od Ukrajiny," uviedol pre Reuters Volodymyr Fesenko, politický analytik z Kyjeva.

"Scenár odchodu Krymu (z Ukrajiny) sa zrýchľuje," dodal. Na mysli mal rozhodnutie presunúť referendum o štatúte Krymu na skorší termín - z mája na marec.

"Po referende môže zostať Krym formálne súčasťou Ukrajiny, ale de facto je už jasné, že tam bude ruský protektorát," povedal Fesenko.

Vlaky dnes medzi Krymom a zvyškom Ukrajiny premávali ako zvyčajne a otvorené boli aj cesty, ale veľké pohyby, zrejme pod ruskou kontrolou, sa konali na mori a vo vzdušnom priestore.
.
Krymský premiér oznámil, že ovláda armádu

Nový proruský premiér autonómnej republiky na ukrajinskom polostrove Krym Sergej Aksenov dnes oznámil, že má pod kontrolou všetky vojenské sily, políciu a ďalšie bezpečnostné služby v regióne. Zároveň požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc pri udržiavaní mieru na Kryme.

Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vo vyhlásení zverejnenom miestnymi a ruskými tlačovými agentúrami Aksenov upozornil, že ozbrojené sily, polícia, národná bezpečnostná služba a pohraničná stráž budú plniť iba jeho príkazy. Premiér dodal, že velitelia, ktorí s tým nesúhlasia, by mali zo svojich postov odísť.

"Vzhľadom na moju zodpovednosť za životy a bezpečnosť občanov žiadam prezidenta Ruska Vladimira Putina o pomoc pri zaisťovaní mieru a pokoja na území autonómnej Krymskej republiky," napísal Aksenov vo vyhlásení.

Aksenov, šéf hlavnej proruskej strany na Krymskom polostrove, bol za premiéra vymenovaný krymským parlamentom vo štvrtok 27. februára - v období, keď na Ukrajine prudko stúplo napätie, pretože Krym odporuje novým predstaviteľom v Kyjeve, ktorí prevzali moc v štáte minulý týždeň.

V piatok nastal prudký vývoj udalosti na Kryme, kde žije väčšinové ruské obyvateľstvo. Ozbrojení muži označení ako ruskí vojaci totiž obsadili kľúčové letiská na polostrove, kde má základňu ruská Čiernomorská flotila.

Aksionov: Referendum na Kryme sa uskutoční už 30. marca

Plebiscit, v ktorom by sa obyvatelia Krymu mali vyjadriť k budúcnosti polostrova a ktorý sa mal v súlade s rozhodnutím tamojšieho regionálneho parlamentu uskutočniť 25. mája, posunuli dnes na skorší termín - 30. marca. Predseda vlády Krymskej autonómnej republiky Sergej Aksionov to zdôvodnil zhoršovaním situácie na polostrove.

Podľa jeho slov konflikt prerástol rámec únosnosti. Termín referenda je aj naďalej predbežný a závislý od ďalšieho vývoja, vyplynulo z jeho slov.

Aksionov, ktorý dnes prevzal velenie nad jednotkami ministerstva vnútra, útvarmi Civilnej ochrany, tajnej služby SBU i flotily na Kryme, obvinil centrálnu vládu v Kyjeve z porušovania krymskej ústavy. Na ilustráciu uviedol, že bez konzultácií s vedením autonómnej republiky vymenovala nového policajného veliteľa Jemu prekazili prístup k úradu v Simferopole, dodal.

Informácie priniesol ukrajinský internetový server Segodnya.ua i tlačová agentúra DPA.

Myšlienku plebiscitu podporilo pri štvrtkovom hlasovaní za zatvorenými dverami 61 zo 64 prítomných zákonodarcov celkovo 100-členného orgánu.
 

Vyberte región